Cyber Camp, üçüncü dönem mezunlarını verdi

- Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır: - "TÜBİTAK kapılarını gençlere açacak. Uzun dönemli staj programları başlatacağız. Yaz stajı programlarının ölçeği çok küçük, sınırlı seviyede. Yeni bir takım mevzuat değişiklikleri ile bunların hepsini daha mümkün hale getireceğiz" - "Ülkemizin her alanda bağımsızlığını sürdürmesi ve savunduğu tezleri daha gür bir sesle seslendirebilmesi için Milli Teknoloji Hamlesi'ni gerçekleştirmesi kaçınılmaz" - Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça: - "Siber güvenlik, şimdi artık sınır güvenliğinden daha değerli hale geldi"

EKONOMİ 31.01.2019, 12:41
Cyber Camp, üçüncü dönem mezunlarını verdi

İSTANBUL (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) kapılarını gençlere açacak. Uzun dönemli staj programları başlatacağız. Yaz stajı programlarının ölçeği çok küçük, sınırlı seviyede. Yeni bir takım mevzuat değişiklikleri ile bunların hepsini daha mümkün hale getireceğiz." dedi.

Dünyada ve Türkiye'de önemi her geçen gün artan siber güvenlik için yetişmiş uzman eksikliğini kapatmayı amaçlayan Cyber Camp üçüncü dönem mezunlarını verdi.

Turkcell'in öncülüğünde Bilişim İnovasyon Derneği ve Mental HR'ın katkılarıyla düzenlenen Cyber Camp'ın bu dönemki mezuniyet töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Orhan Muratoğlu ve öğrenciler katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, törendeki konuşmasında, artık ülkelerin sahip olduğu ve ürettiği verileri, toprakları gibi hassasiyetle korumadıkları takdirde geleceğe güvenle bakamayacaklarını söyledi.

Geleceğin savaşlarının konvansiyonel silahlarla değil, siber silahlarla gerçekleştirileceğinin altını çizen Kacır, şunları kaydetti:

"Hatta, siber saldırıların tahribatı çok daha ağır olacak. Tüm bu etkileri sağlayacak, paradigma değişikliğini yakalayacak ülkeler, gelecekte mukayeseli üstünlük elde ederek, oyunu kurallarına göre oynayan, hatta oyunun kurallarını koyan ülkeler olacaklar. Ülkemizin de her alanda bağımsızlığını sürdürmesi ve savunduğu tezleri daha gür bir sesle seslendirebilmesi için Milli Teknoloji Hamlesi'ni gerçekleştirmesi kaçınılmaz. Artık toplumun neredeyse her kesiminde karşılık bulan bu husus, Bakanlık olarak da çalışmalarımızın ana hatlarını belirliyor."

Günümüzde şirketlerin, rekabette ve iş değeri yaratmada fark yaratmak için dijital dönüşüme ilgi duymasına rağmen, çoğu zaman güvenlik kaygıları nedeniyle bu dönüşümün yavaşladığına dikkati çeken Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında, Bakanlık olarak dijital dönüşüm politikalarını siber güvenlik başta olmak üzere çok sayıda başlık altında hayata geçirdiklerini anlattı.

Kacır, bu çerçevede devam eden projeler hakkında katılımcılara bilgi verdi.


- "TEKNOFEST, bu ülkenin insanlarının, Milli Teknoloji Hamlesi'ne ne kadar inandığını gösteren işlerden biri"


Açık kaynak platformu ve temelde insan kaynağını güçlendiren çalışmalar yapmaya devam ettiklerini bildiren Kacır, eğitimlerin çok daha erken yaşlarda başlatılmasının önemli olduğunu dile getirdi.

Kacır, bu çerçevede geçtiğimiz günlerde duyurusu yapılan DENEYAP Teknoloji Atölyelerinin Türkiye geneline, 81 ile yayılması projesine dikkati çekerek, projenin tüm dünyanın ilgisini çekecek bir iş olduğunu kaydetti.

"TEKNOFEST İSTANBUL Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, bu ülkenin insanlarının, Milli Teknoloji Hamlesi'ne ne kadar inandığını en güçlü şekilde gösteren işlerden biri oldu." diyen Kacır, şu bilgileri verdi:

"TÜBİTAK Enstitülerimizi gençlerimize açıyoruz. Bir çağrıda da bulunalım, TÜBİTAK kapılarını gençlere açacak. Uzun dönemli staj programları başlatacağız. Yaz stajı programlarının ölçeği çok küçük, sınırlı seviyede. Yeni bir takım mevzuat değişiklikleri ile bunların hepsini daha mümkün hale getireceğiz.

TÜBİTAK'ın Türkiye'de hem bir takım teknoloji alanlarında öncülük eden kurum olma işlevini sürdürmesini, bunun yanında bu enstitülerimizin insan yetiştiren kurumlar haline gelmesini de istiyoruz. Yeni dönem, yeni TÜBİTAK'ı hep beraber gördüğümüz bir dönem olacak."


- "Artık bilgi güvenliği hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi"


Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, geçmiş ve günümüzü karşılaştırarak, "Altmışlı, yetmişli, seksenli yıllarda önce sağlık diyorduk, şimdi artık önce güvenlik demeye başladık. Güvenlikte de, önce mal ve can güvenliği derdik, şimdi artık bilgi güvenliği hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bilgi güvenliğinde, siber tarafı işin başka bir tarafı... Siber güvenlik, şimdi artık sınır güvenliğinden daha değerli hale geldi." değerlendirmesinde bulundu.

Siber güvenliğin çok önemli hale geldiğinin altını çizen Akça, Türkiye'de buna hazırlanma zamanı olduğuna dikkati çekti.

Akça, Turkcell'in bu alanda yaptığı çalışmaları anımsatarak, "Güvenlik konusunda nasıl teçhizat ve mühimmat gerekiyorsa, sizin teçhizatınız ve mühimmatınız da aklınız, vicdanınız, merhametiniz olacak." diye konuştu.

Güvenliğin de güvenliğinin temin edilmesinin gerekliğini dile getiren Akça, güvenliği temin eden sistemlerin de güvenliğinin sağlanması için bu gibi eğitim faaliyetlerinin çok önemli olduğunu söyledi.

Akça, "Turkcell Vakfı kuruldu. Bu vakfın iki temel amacı olacak. Teknolojiyi Türkiye'ye, Türkiye'yi teknolojiye hazırlayabilmek ve kazandırabilmek için, Türkiye'nin geleceğini düşünmek mecburiyetindeyiz. Bunun yanında da bugün kaybolan, yıpranan temel insani değerleri de hayata yeniden kazandırmak zorundayız. Meseleyi bu şekilde Turkcell Vakfında işleyeceğiz." diye konuştu.

İyi insan olmanın önemine dikkati çeken Akça, siber güvenlik eğitiminden geçen gençlere, "Ne iş yapıyorsanız yapın, iyi insan olarak yapın. İyi insan olmak için de aklınızı, merhametinizi, vicdanınızı, adaletinizi yanınızdan eksik etmeyin." tavsiyesinde bulundu.


- "Asıl tehdit, eğer teknolojiyi doğru kullanmazsak, suni zeka döneminde olacak"


Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, konuşmasında siber güvenliğin günümüzde çok daha kritik bir noktaya geldiğine işaret ederek, "2018 sonu itibarıyla, dünyadaki her iki kişiden biri internete bağlı durumda." dedi.

Datanın günümüzdeki yeri ve önemi hakkında değerlendirmelerde bulunan Terzioğlu, şöyle konuştu:

"Teknolojiyi iyi kullanırsanız iyiliği, kötü kullanırsanız kötülüğü getirir. Asıl tehdit, eğer teknolojiyi doğru kullanmazsak, suni zeka döneminde olacak. Datadan bilgiye geçtik, şimdi bilgiden suni zekaya geçeceğiz. Gelecekte, internet hayatımıza çok daha büyük etkiler getirmeye başlayacak.

Artık amacımız sadece ataklardan korunmak değil, amacımız, insanımızı daha akıllı, etkin, sağlıklı, varlıklı yapacak teknolojilerle bir araya getirmek. Turkcell olarak bir yandan siber güvenlik konusunda kabiliyetlerimizi, yetkinliklerimizi geliştirirken, diğer taraftan bize bu imkanı tanıyacak teknolojileri de geliştiriyoruz."


- "Mühendislik ile ilgili bir sorunumuz kalmadı"


TÜBİTAK BİLGEM İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Orhan Muratoğlu da yapılan projenin önemine dikkati çekerek kurum olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Öncü teknolojilerin Türkiye için önemine dikkati çeken Muratoğlu, "Bizim mühendislik ile ilgili bir sorunumuz kalmadı. Asıl büyük sorunumuz ürettiğimiz teknolojilerin pazarlanmasında, dünyaya açılmasında gibi görünüyor, buralarda biraz eksiğimiz var." değerlendirmesinde bulundu.

Bilişim İnovasyon Derneği Başkanı Mehmet Fatih Zeyveli ise, "Bu ülkeyi kurtaracak şey, bilişim ve inovasyondur. Bilişimde bir şeyler yapabilmemiz için bu alanda yetkin arkadaşlara ihtiyacımız var. Bu alan içindeki en önemli konulardan biri de siber güvenlik. Siber güvenlikle ilgili Türkiye'de bir farkındalık var, bu farkındalığı tüm kurumlara taşımalıyız." ifadelerini kullandı.


- Cyber Camp programı


Toplantıda paylaşılan bilgilere göre, üçüncü dönemi tamamlanan Cyber Camp'a başvuran bin 700 kişi arasından seçilen 24 kişi 10 gün süren eğitimlerini tamamladı.

Eğitimin ardından sertifika almaya hak kazanan adaylar, Türkiye'nin önemli kurumlarında işe girme şansına da sahip oluyor.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen kampa, üniversite 4. Sınıf öğrencisi, mezun, yüksek lisans ve doktora öğrencisi ile en fazla 2 yıl iş deneyimi olan kişiler başvurdu.

21 Ocak-31 Ocak tarihlerindeki eğitimlerde adaylara, Penetrasyon Testi Yöntemleri, Gizli Ağ Keşfi, Pasif Trafik Tespiti, Uzak Kök Güvenlik Açığı, Yetki Yükseltme Saldırısı, Host Kimliği İçin DNS Kötüye Kullanma Konusu ve IPv6 Güvenlik Açıkları konularında çok özel eğitimler verildi.

Programda üstün başarı gösteren siber güvenlik uzmanları geçtiğimiz iki yılda olduğu gibi Turkcell'in Siber Güvenlik Merkezi'nde istihdam edilecek.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
11
açık
Günün Anketi Tümü
Midyatgazete.com'un En Çok Hangi Hizmetinden Faydalanıyorsunuz?
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 32 48
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 32 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Keçiörengücü 30 36
12. Şanlıurfaspor 30 34
13. Ümraniye 30 34
14. Manisa FK 30 33
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 30 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 31 57
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 31 17
20. Almeria 31 14
Günün Karikatürü Tümü