Bayramda beslenmeye dikkat! - Video  |  Sarımsak kokusunu ne giderir? işte cevabı  |  Hazır almak yerine kendiniz yapın  |  Kahve, kalp damarlarınız için faydalı  |  Bu ilaçları kullananlar dikkat!  |  Su içerek kırışıklığın önüne geçin  |  Çayın bir faydası daha bulundu  |  Kanseri durduran meyve  |  Sarımsak kokusunu bir tek o gideriyor  |  Aile hekiminizi burdan öğrenin  |  Gluten alerjiniz varsa bu gıdalara dikkat  |  İşte kanserin 8 belirtisi  |  Seçmen kağıdınız gelmemişse... - Video  |  Bayram Geliyor!  |  Bir Yenilik Daha twitter  |  Seyir Halindeki Minibus Alev Aldı  |  Köyde Ramazan İyi Geçiyor  |  Haldehlilerin LYS Başarısı  |  Köyümüzde Arıcılık Yaygınlaşıyor  |  Derbi tarihi belli oldu!  |  
Foto Galeri

Video Galeri

Otobüs ve Uçak Seferleri

Önemli Telefonlar

Yemekler

Gezilecek Yerler

Konaklama

RSS

 






   Ana Sayfa  | Sitene Ekle | Arşiv | Haber Ara
    

Gündem | Beldeler| Eğitim | Siyaset| Ekonomi| YaşamSağlık |Dünya |Teknoloji |KültürSanat |Spor |Röportaj
 

Anasayfaya Dön

Karakter Boyutu:

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MetehanY.Arpağ İLAÇ KRİZİNDE SON DURUM: DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURDU.
13 Ocak 2010, 17:19

Danıştay İlaç krizinde şimdilik son noktayı koydu. SGK nın tek taraflı fesih kararına yapılan itiraz sonucunda Danıştay yürütmeyi durdurduğunu açıkladı. Dolayısıyla SGK nın buna yapacağı savunma ve itiraza verilecek ikinci bir Danıştay kararına kadar, hastalar ilaçlarını eskisi gibi eczanelerden alabilecek.


İLAÇ KRİZİNDE SON DURUM:DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURDU…

Evet bilindiği üzere günlerdir Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) ile Türk Eczacılar Birliği(TEB) arasında yaşanan bir anlaşma krizi vardı. Aslında krizin altında spekülasyonlara da sebebiyet veren değişik nedenler vardı. Krizin asıl sebebi yayınlanan İlaç Fiyat Kararnamesi idi. Buna göre Sağlık Bakanlığı 4 Aralık’tan itibaren uygulamaya geçmiş olan kararnameye göre birçok kalemde ciddi indirimleri öngören bir uygulamayı devreye sokmuştu.

Aslında indirim, eczacının istemediği bir durum değildi. Çünkü eczacı her zaman halkın yanında ve halkın sağlığını düşünen ve düşünmek zorunda olan bir meslek erbabıdır. Ancak eczaneler de bilindiği üzere netice itibari ile para ile işini yürüten ve ciddi masrafları da olan birer sağlık kurumlarıdır. Dolayısıyla eczanelerin sağlık hizmeti görevini yerine getirmeyi sekteye uğratacak bir düzenleme de elbette ki doğal olarak eczacıların da tepkisini çekecekti. Çünkü mevcut stoklar ve yapılan indirimler rafta direk zarar anlamına gelmişti ki firmaların çoğu da bu zararları karşılamamıştı. Ve düşük cirolu olan eczaneler de bu indirimlerden dolayı sabit olan masrafına karşılık düşen kârları ile kapanma noktasına geleceklerdi.

 TEB, SGK ile makul şartlarda anlaşmak istiyordu. Ancak SGK da tam tersine içinde TEB’in olmadığı bir anlaşma protokolü ile eczacılarla tek tek sözleşme imzalamayı düşünüyordu. Böyle olunca durum içinden çıkılmaz bir hal almış; yapılan indirimler de uygulamaya geçince eczacılar tepki olarak 4 Aralık’ta kepenk kapatma eylemine gitmişti. SGK da bu tepkiye anlaşmaları feshederek cevap vermişti. Fesh işlemine göre eczaneler SGK ile ‘’Anlaşmanız tek taraflı olarak fesh olunmuştur’’ yazısı kendilerine tebliğ edildikten sonra 1 ay süre ile anlaşmalı kalacaktı. Yani Türkiye’deki tüm eczaneler fesihten sonra 16 Ocak 2010 tarihine kadar anlaşmalı olacak ve bu tarihten sonra tek tek anlaşma yapmayan eczaneler artık faturalı ilaç satışına geçecekti.

 Bu süreçte takınılan tavır aslında hiç hoş olmadı. Çünkü ilaçların marketten satılabileceğini ve bu uygulamayı hayata geçirmek için girişimlerde bulunacağını belirten hükümet, eczacılardan tekrar ciddi bir tepki aldı. Çünkü bu uygulama söylendiği gibi uygulanabilir değildir. Çünkü ilaçların marketten satıldığı ülkelerde çok ciddi sorunlarla da karşılaşıldığı görülmüştür. Dolayısıyla bu krizi karşılıklı restleşmelerle çözmekten ziyade makul çerçevelerde anlaşma yoluna giderek çözmek herkesin yararına olacaktı.

Çünkü anlaşma imzalanmadığı takdirde halk eczanelerden ilaçları artık parasıyla alacak faturayı SGK’ya teslim ettikten sonra da iadesini alacaktı ki bu her iki tarafı da mağdur edecekti. Çünkü bazen katılım payını bile ödemekte güçlük çeken hasta ilaçların toplam tutarını ödemekte çekeceği sıkıntıyı varın siz düşünün. Dolayısıyla bu ilaç krizi hiç kimseye yaramayacaktı.

Bugün ise son dakika haberi ile Danıştay’ın yürütmeyi durdurduğunu ve ilaç krizinin şimdilik bittiğini öğrendik. Bu şu anlama geliyor: Eski anlaşma devam ediyor ve halk ilaçlarını tüm serbest eczanelerden eskisi gibi alabilecek. Eski anlaşma 3 yıllığına imzalanmıştı. Dolayısıyla SGK’nın durdurmaya karşı itirazı ve savunması, Danıştay’ın da buna karşı vereceği son karar a kadar fesih işlemi durdurulmuş  oldu ve artık hastalar ilaçlarını da bu süreye kadar eski uygulama gibi rahatlıkla alabilecek.

 Bu durdurma kararı ile TEB ve SGK anlaşma için aslında bir bakıma geniş bir zaman kazanmış oldu. Umarız bir an evvel anlaşma sağlanır ve herkes mağduriyetten kurtulur. Çünkü şu bir gerçek ki TEB eczanelerin ve eczacıların sesidir. Örgütlü gücüdür. Hatırlayacaksınız birkaç firma birçok kalemde eczacıyı mağdur edecek uygulamalar yapmak istemişti. Ancak biz eczacılar bu uygulamayı  bir nevi boykot ederek tepkimizi göstermiştik. Ve sorun güzel bir şekilde hallolmuştu. Eczacı tek başına iken her an sindirilebilir konumda olduğu için birlikte hareket edebileceği bir birliğe de elbette ki muhtaçtır. Dolayısıyla TEB’in olmadığı bir anlaşmaya da sıcak bakmamaktadır. Saygılar….

Bu yazı toplam 1024 defa okunmuştur


   Yorum Yaz         Arkadaşına Gönder        Sayfayı Yazdır

Bu habere toplam 2 yorum yazylmy?tyr.

midyat sevdalısı [ 28 Mayys 2010, 22:07 ]
emrullah bey fakir eczacı varmı..ben gormedim.danıstay oldu bozustay..halkın iradesine ipotek koyan,statukocu ve gerici bir kurum.ben izmirde yasıyorum yıllardır,kanı bozuk bir doktor ile bir eczacı devleti soyabilecek donanıma sahiptirler.hukumet bu talanı onlemek icin kanun veya yonetmelik yapıyor,BOZUSTAY derhal bozuyor.yoksul ve akıllı ogrencileri devlet okutmak istedi,BOZUSTAY yurutmesini durdurdu,turbana serbestilk verdiler aynı sekil bozdular.BEN ANLAMADIM..HAKİMİYET KAYITSIZ SARTSIZ MİLLETİNSE,MİLLETTE BU HUKUMETİ SECTİYSE NASIL OLURDA BOZUSTAY DİYE BİR KURUM BU İRADENİN USTUNE CIKABİLİYOR..referandumda bunların saltanatı bitmesi icin,halkın hukum surmemsi icin OYUM EVET tir..saygılar..
emrullah ışık [ 13 Ocak 2010, 21:34 ]
bir eczacı olarak bu yürütme durdurmanın verilmesini yanlış buluyorum bence sgk zincir eczane temeli oluşturması için bir zaman kazandırıldı
keşke 17 ocak beklenseydide ve hiçbir eczacınında e-sözleşme yapmadığını görseydi başbakan ilacını alamyan halkın çıkardığı kaosu o zaman anlardı millet eczacının kıymetini..

Yorumların tamamını okumak için tıklayın.

 Yazarın Önceki Yazıları

 

 

Günaydin Güzelim...10 Temmuz 2010

 Dünya Et Lokantası Estel Midyat Mardin

  
  
NÖBETÇİ ECZANELER


  
    İZ BIRAKANLAR
  Cevat Paşa

Cevat PAŞA
Midyat'ta görev yaptığı sürece Midyat'a kazandırdığı Eserlerle katkı sağlayan Cevat Paşanın Hayatını Sizler İçin Araştırdık.

  
  
Günün Resmi

 Aykat Kuyumculuk Midyat'ın Telkari Merkezi

        
    ANKET

12 Eylül'de Yapılacak Refarandum'da hangi oyu kullanacaksınız ?



  
  
E-POSTA LİSTESİ
 

Listeye Sende Katıl Midyat'tan Haberin Olsun

Midyatgazete.com Ücretsiz Hizmeti

  
   EN ÇOK OKUNANLAR
  
    YORUMLANANLAR
  
    RÖPORTAJ
  Kurtlar Vadisi Filistin Memati Röportaj

Kurtlar Vadisi Filistin Filmi Benim İçin Çok Önemli
Dizi, film ve oyunculuk macerası üzerine konuştuğumuz Gürkan Uygun'dan bomba gibi cevaplar

  
  
NASIL BAŞARDILAR
  Sadık ÖZGÜR Çobanlıktan Holding Patronluğuna

Çobanlıktan Holding patronluğuna
Sivas'ın Divriği ilçesinde doğan ve bir dönem dana çobanlığı da yapan Kale Kilit'in Onursal Başkanı iş adamı Sadık Özgür'ün başarı hikayesi genç yatırımcılara örnek teşkil ediyor.

  
  Ziyaretçi Defteri
 

  
   GEREKLİ LİNKLER
 
 

Midyat Haberleri Web Tasarım hotel öztopraklar mardin

Künye | İletişim| Kullanım Şartları | Gizlilik Politikası | RSS | Midyat

Copyright © 2009 MidyatGazete.com - Sitemizdeki Haber,yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur.

MidyatGazete.com Midyat'ı tanıtım amaçlı kurulmuş, güncel, tarafsız, ilkeli haber sitesidir.   

Tasarım & Düzenleme : Halil POLAT Alt Yapı: MyDesign

gazeteler