Midyat Gazete

Gazze'deki ambargo ve ablukaya tepkiler

DÜNYA

MARDİN (AA) - İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfının Gazze için başlattığı yardım kampanyası kapsamında Mardin'de basın açıklaması yapıldı.15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı'nda düzenlenen basın açıklamasında...

MARDİN (AA) - İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfının Gazze için başlattığı yardım kampanyası kapsamında Mardin'de basın açıklaması yapıldı.

15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı'nda düzenlenen basın açıklamasında grup adına konuşan Mardin Genç İHH Başkanı Hamdullah Aşar, Gazze'li Müslümanların yıllardır ambargo ve abluka altında nefes almaya ve yaşamaya çalıştığını belirtti.

Mısır ve İsrail rejiminin sınır kapılarını kapalı tutarak bölgeyi adeta açık hava hapishanesine çevirdiğini belirten Aşar, "Gazze'ye uygulanan kara, hava ve deniz ablukası 12. yılında artarak devam ediyor. Bu abluka Gazze'de yaşayan 2 milyon Filistinliyi hedef almış durumda. Abluka, 2006’dan bu yana arkasında 4 bin 631’den fazla şehit ve 21 bin 426 yaralı bıraktı. Bu saldırılar ve işgal planları sebebiyle toplam yerleşim birimlerinin yüzde 77’sine denk gelen 292 bin 502 ev yıkıldı veya zarar gördü."

Gazze'de ambargo, abluka ve saldırılara bağlı olarak yaşanan sosyal çöküntünün hayatın her alanında hissedildiğini aktaran Aşar, ekonomik sıkıntılar, altyapı sorunları ve yaşanan kısıtlamaların özellikle sağlık ve eğitim sektörlerinde çok önemli problemler ortaya çıkardığını ifade etti.

Gazzelilerin sorunlarının her geçen gün ağırlaştığına dikkat çeken Aşar, şöyle konuştu:

"Çocukların yüzde 40’ı yetersiz beslenmeye bağlı sağlık sorunları yaşamakta. Abluka nedeniyle düzenli yardım alamayan yardıma muhtaç durumdaki 17 bin yetim çocuk büyük mağduriyetler yaşamaktadır. İsrail’in sistematik bombardımanları sebebiyle Gazze’deki fabrikaların yüzde 80’i kapanmıştır. Gazze’de elektrik açığı yüzde 65 seviyelerine ulaşmıştır. Öte yandan unutmamak gerekir ki, Birleşmiş Milletler raporlarında, 'eğer ablukayı hafifletmek için bir şeyler yapılmazsa, Gazze'nin 2020'ye kadar ‘yaşanamayacak’ bir yere dönüşeceği vurgulanıyor."

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.