Midyat Gazete

Irak Büyükelçiliği'nden Gaziantepli iş adamlarına ziyaret

EKONOMİ

GAZİANTEP (AA) - Irak Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Komşu Ülkeler Misyonluklarından Sorumlu Büyükelçisi Uday Alkhairullah, yardımcısı Nazdar Ihsan Sherzad ve Irak Cumhuriyeti Gaziantep Başkonsolosu Mohammed Salman Al-Janabi, Gaziantep Sanayi...

GAZİANTEP (AA) - Irak Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Komşu Ülkeler Misyonluklarından Sorumlu Büyükelçisi Uday Alkhairullah, yardımcısı Nazdar Ihsan Sherzad ve Irak Cumhuriyeti Gaziantep Başkonsolosu Mohammed Salman Al-Janabi, Gaziantep Sanayi Odası'nı (GSO) ziyaret etti.

GSO'dan yapılan açıklamaya göre, Türkiye ile Irak arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve ileriye dönük projeler geliştirilmesinin konuşulduğu ziyarette karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Gaziantep’in üreten bir şehir olduğunu belirtti.

Irak'ın kendileri için önemli bir komşu olduğunu vurgulayan Ünverdi, 4-7 Ekim'de "BUILDEAST Yapı, İnşaat, Dekorasyon Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarı" ve eş zamanlı olarak "Gayrimenkul Gaziantep Emlak, Konut Projeleri ve Finansman Fuarları"nın ilkinin gerçekleştireceğinin müjdesini verdi.

Irak Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Komşu Ülkeler Misyonluklarından Sorumlu Büyükelçi Uday Alkhairullah ise Türkiye ile mevcut ticari ilişkileri geliştirme noktasında çalışacaklarını belirterek Irak ile Türkiye’nin birçok alanda ortak projeler ve çalışmalar yapabileceğini kaydetti.

- GTO'ya ziyaret

Uday Alkhairullah daha sonra Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım ile bir araya geldi.

Yıldırım, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Gaziantep ile Irak Cumhuriyeti arasındaki ticari iş birliğinin artması ve gelişmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Irak’ın Gaziantep’teki yeri ve öneminin çok farklı olduğunu anımsatan Yıldırım, şunları kaydetti:

"2018 yılı Ocak-Ağustos ayları arasında Gaziantep’ten Irak’a 1 milyar 592 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Gaziantep’in ihracatında Irak’ın payı yüzde 30 civarında. Ancak biz bunu yeterli görmüyoruz. Irak’la ticaret yapan birçok şirketimiz var. Bunun yanında yine Irak’tan alacağı olan firmalarımız var. Yapısal reformlar ve kolaylıklar sağlanırsa, ticari ilişkiler daha da artacaktır. Biz, Gaziantep Ticaret Odası olarak üyelerimizin dış piyasada yaşadığı sorunları çözmek için uğraşıyoruz. Firmalarımızın Irak’taki alacaklarını tahsil edebilmeleri konusunda yetkililerden destek bekliyoruz. Irak ile ekonomik ve ticari ilişkileri daha ileri noktalara taşımak için oda olarak elimizden geleni yapmaya hazırız."

Uday Alkhairullah ise Irak ile Türkiye’nin birçok alanda ortak projeler ve çalışmalar yapabileceğini belirterek, özellikle tarım alanında yapılacak iş birliğinin Gaziantep’e ve Irak’a önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.