Midyat Gazete

Maskeye AB ayarı

GÜNCEL

‘Yeni güvenlik reform paketi’ne yönelik malum çevrelerin eleştirileri bitmek bilmiyor. Herhangi bir şekilde yüzünü kapatıp gösteri yapıldığında Avustralya’da 6 hafta hapis cezası, İtalya ve İsviçre’de hapis ve para cezası, Almanya’da 1 yıl hapis cezası, İspanya’da 30 bin Euro para cezası gibi yaptırımlar uygulanıyor.

İBRAHİM ACAR / ANKARA - Gezi Olayları'nda Türk Polisi'nin eylemcilere karşı tutumu bazı çevreleri rahatsız etmişti. Son olarak Kobani bahanesiyle yapılan vandalizmden sonra polisin yetkilerinde bazı düzenleme yapma gereği duyan hükümet bu konuda gerekli adımları atıyor. Hükümet tarafından ortaya konulan 'yeni güvenlik reform paketi'nin polise getireceği yeni hakları, 'gezi zekalı' kesimler şiddetle eleştirmeye devam ediyor. Bu tür vandalizmlere müsamaha göstermeyip en ağır şekilde bastıran Avrupa ülkelerinde polisin yetkisinin Türkiye'den kat kat fazla olduğu dikkatlerden kaçmıyor. Yüzüne maske takanlara Avrupa'da da büyük cezalar veriliyor.
AVRUPA'DA TERÖRİSTE MÜSAMAHA YOK

Avrupa'nın güneyine inildikçe polise verilen yetkiler daha katılaşırken, kuzeyde ise yetkiler biraz daha esnek. İspanya'da bir gözaltı için suçun en az 5 yıl hapis cezası öngörmesi zorunlu. Fransa'da ise polise tanınan geniş bir yetki var. Fransa'da 'Polisin öngördüğü yeterli süre' diye bir kavram var. Ülkedeki 580 bin gözaltının kaynağının da bu yasaya dayandığı belirtiliyor. Terörle mücadele yasaları nedeniyle İspanya ve İtalya gibi ülkelerde daha sıkı kurallar bulunuyor. İspanya'da sanık terör eylemi kapsamında yargılanıyorsa ilk 48 saat herhangi bir şekilde avukatına ulaşma hakkı yok. Soruşturma dosyasının avukata verilmesinde ise 7 gün gibi uzun bir süre var.

HAKİM İZNİ BİLE BEKLENMİYOR

Almanya'da son yıllarda uluslararası terörizmle daha etkin mücadele amacıyla polise bazı yetkiler tanındı. Almanya'da polis, terör şüphelilerinin bilgisayarlarını izleyebiliyor, telefonlarını dinleyebiliyor ve şüphelilerin evlerinde arama yapabiliyor. Federal Suç Dairesi terörle mücadele kapsamında 'önleyici' soruşturmalar yapabiliyor. Acil durumlarda Federal Emniyet Teşkilatı Başkanı hakimin izni olmadan müdahale de bulunabiliyor. Yasaya göre, ağır suçlar söz konusuysa ve soruşturma sırasında somut bir tehlike seziliyorsa, emniyet yetkilileri hakim izniyle kişisel bilgisayarlara giriş yapabiliyor. 

İZİNSİZ GÖSTERİYE MÜSAADE YOK


Gösteri ve toplantı özgürlüğünün anayasal hak olduğu Almanya'da, polis izinsiz gösteriye müsaade etmiyor. Gösteriyi yapacak grubun 48 veya 72 saat önce eylem yapacağını polise bildirmesi gerekiyor. Gösteri izinsizse, polisin gösteriyi iptal etme hakkı bulunuyor. Alman polisi kamu güvenliğini tehlikede gördüğü takdirde gösteriyi yasaklayabiliyor. Polis gerekirse göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanabiliyor. Barışçıl olmayan veya silahlı gösteriler, toplantı ve gösteri özgürlüğü koruması altına girmiyor. Güvenlik güçleri bu durumda polise özel yetki veren araçlara başvurabiliyor. Kişilere ya da eşyaya zarar veren, ev ve işyerlerine saldıranlar barışçıl olmayan göstericilerin kimliğini polis tespit edip üst araması yapabiliyor. Polis gerektiği durumlarda ilgili şahsı zorla alıp karakola götürebiliyor.

 

Kaynak: Yeni Akit - //www.yeniakit.com.tr/haber/maskeye-ab-ayari-33459.html 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.