Midyat Gazete

Kılınç, Seçim Beyannamesini Açıkladı, Kürtçe Resmi Dil Olmalı!

MARDİN

HÜDA PAR’ın desteklediği Mardin Bağımsız Milletvekili adayı Mahmut Kılınç, 4 ana başlık altında hazırladığı Seçim beyannamesini kamuoyuyla paylaştı.

Mardin Bağımsız Milletvekili adayı Mahmut Kılınç, HÜDA PAR Mardin İl Başkanlığı binasında İl Başkanı Şehmus Akman ile birlikte seçim beyannamesini açıkladı. 

Seçim beyannamesine geçmeden önce çalışmaları hakkında kısa bilgi veren Kılınç, Mardin merkez ve ilçe merkezler başta olmak üzere bunlara bağlı mahalle ve köyleri tek gezdiğini ve halkın büyük teveccühü ile karşılaştıklarını belirtti. 

"Söyleyecek sözümüz var" 

Seçim beyannamesini 4 ana başlık altında hazırladıklarını ifade eden Kılınç, bunları şöyle açıkladı: "Biz; Türkiye için, İslami Muhalefet adına, Kürt Meselesi ve Kürdistan için, Sahipsiz Şehirlerimiz için söyleyecek sözümüz var! Diyoruz. Peki nedir bu sözler, bunları ana başlıklarıyla anlatayım. Türkiye için söyleyecek sözümüz var derken 1. Yeni ve sivil bir anayasa, 2. Adalet, ama herkese, 3. Mazlumdan yana dış politika, 4. Hayat pahalılığı–işçinin emekçinin alın terinin korunması, 5. kadın gençlik ve aile. İslami Muhalefet Adına söyleyecek sözümüz var derken 1. Halkın inanç ve değerlerine aykırı kanun çıkarılmaması, 2. Toplumsal ve ahlaki yozlaşmanın önlenmesi, 3. Faize dayalı ekonomik sistemin terk edilmesi, 4. Medreselere statü–karma eğitim dayatmasından vazgeçilmesi, 5. Başörtüsünün anayasal güvenceye alınmasıdır. Kürdistan için de 1. Anaysal tanıma, 2. Anadilde eğitim ve Kürtçenin ikinci resmi dil olması, 3. Yerinden yönetim, 4. Sembolik sınırlar ve devletin özür dilemesi. 4. Siyasi genel af. Sahipsiz Şehirlerimiz için Söyleyecek sözümüz var! Bunlar 1. Can ve mal güvenliğinin olmayışı, 2. İşsizlik, 3. Hizmet eksikliği, 4. Çevre kirliliği ve çarpık kentleşme ve 5. Ulaşım ve trafik." 

"Kürtçe ikinci resmi dil olmalı" 

Kürtçenin Türkçe ile beraber ikinci resmi dil olarak kabul edilmesini isteyen Kılınç, Kürdistan sınırlarının da sembolik bir hale getirilmesi gerektiğine işaret etti. 

"Aileyi koruyacağız" 

Eğitimli bir gençlik yetiştirilerek evliliklerin de teşvik edilmesine vurgu yapan Kılınç, son yıllarda büyük bir artış gösteren boşanmaların önüne geçebilmek için somut ve elverişli tedbirlerin alınmasının önemine değindi.

 "Yeni, sivil, yerli anayasa"

 Askeri cunta tarafından hazırlanan, süreç içinde pek çok maddesi değiştirilen ve yamalı bir bohça görüntüsü sergileyen 1982 Anayasası'nın toplumun ihtiyaçlarını karşılamaktan oldukça uzak olduğunun altını çizen Kılınç, Anayasa'nın topluma silah zoruyla giydirilmiş bir deli gömleğinden farksız olduğunu söyledi. Kılınç, "Vesayetten ve ideolojiden arınmış, yeni, sivil ve yerli bir anayasa halkın büyük çoğunluğunun talebidir. Başlangıç bölümü kısa ve öz olan, etnik vurgu yapılmaksızın insani hak ve özgürlüklere kuvvetli bir vurgu yapan, değiştirilemez nitelikte hiçbir maddesi olmayan, ideoloji dayatmayan, milletvekilleri dahil hiç kimseyi bir ideolojiye bağlılık üzerine yemin etme mecburiyetinde bırakmayan yeni ve sivil bir anayasa yapılmalıdır." dedi. 

"Mazlumdan yana adalet eksenli dış politika"

 İslam ülkeleriyle ola ilişkilere özel bir önem verilmesi gerektiğine işaret eden Kılınç, "Zulmün bir aracı haline dönüştürülmüş Birleşmiş Milletler ve NATO eliyle dayatılan savaş, saldırılar ve çeşitli tehditlerin, milli çıkara uygunluk kılıfıyla taraftarı olunmasını zillet olarak görüyoruz. Çıkarımıza uyandan değil, haklı olandan yana tavır koyan şahsiyetli bir dış politika ana ilkemiz olmalıdır." dedi. 

"Faizsiz bankacılık" 

Faize dayalı ekonomik sistemin terk edilmesini talep eden Kılınç, "Faize dayalı ekonomik sistem tamamen kaldırılmalıdır. Gerek kamu gerek bankacılık ve gerekse de bireyler arası borçlarda faiz temelli anlayış olma

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.