Midyat Gazete

Göçerler Yollarda, Sürücüler Dikkatli Olmalı

MİDYAT

İlkbaharda yayalara doğru sürüleriyle birlikte yol alana göçerler, kış mevsimine doğru geri dönüş yollarına istikamet aldı. Yer yer trafik akışına tehlikelere davetiye çıkarken, zorlu yolculukta ulaşacakları noktaya gitmenin eziyetini yaşıyor.

Altı aydır yaylalarında kalan göçerler, yüzlerce hayvan sürüsü ile yeniden yollara düştü. Van istikametinden Şırnak'a doğru yol alan göçerler, Batman-Midyat-Cizre istikametinde yol alıyor.

Sürüyle birlikte yaklaşık bir ay boyunca yol yürüyeceklerini belirten Nuri Acar, zorlu günlerin kendilerini beklediğini söyledi. Memleketlerine dönmek için yollara düştüklerini ifade eden Akay, "Muş'un Kozma Dağı'na gidiyoruz. Biz göçebeyiz. 5 Aydır buralardayız, sürekli hayvan sürüleri ile birlikte yayla yayla geziyoruz ve durumumuzdan memnunuz."dedi.

Acar, "Şimdi biz beş aydır Midyat, İdil, Cizre'de konaklıyorduk. Göçeriz her zaman böyleyiz. Böyle hayvanlarımızı yükleyip gidiyoruz. Arabalar yok gidemiyoruz. Koyunlarımız yaya olarak geliyor. Bizde koyunlarla beraber onların yemeklerini hazırlıyoruz. Biz buradan Muş ve Siirt'e doğru gideceğiz. Buralardan biraz kalacağız, tekrar Midyat'a geleceğiz" ifadelerini kullandı

Midyat'ta da 6 ay kaldıktan sonra tekrar geri döneceklerinin altını çizen Acar, "6 ay sonra tekrar aynen bu şekilde geri döneceğiz yaylalara. Her zaman böyleyiz, geziyoruz, dünyayı görüyoruz. Güzel, yani temiz hava alıyoruz. Biz bu durumu seviyoruz" diye konuştu.

Sürüye çobanlık yapan Eyüp İnan ise, "Biz çobanız, 6 aydır yaylalardayız, geri dönüş yapıyoruz. Siirt'e doğru gidiyoruz. Yolumuz 50-60 gün sürüyor, çok zor bir yol. Yaylada da çok zorluk çekiyoruz. Bu şekilde seyahat ederek köylüleri rahatsız ediyoruz, çünkü hayvanları arabalara bindiremiyoruz. Mecburen bu şekilde gidiyoruz, köylülerde rahatsız oluyor" şeklinde konuştu.

Öte yandan yollarda yer yer trafikte tehlike yaşadıklarını ve bu konuda sürücülerin biraz daha dikkatli olmaları gerektiğini belirttiler

Kaynak: www.AjansMidyat.com

 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.