Midyat Gazete

Hafta Sonu Midyat Gezi Rehberi

MİDYAT

Dinlerin kardeşçe yaşadığı kent olarak anılan Midyat dünyanın en eski yerleşim merkezi olan yukarı Mezopotamya’da yer alıyor. 1535 yılında Osmanlı topraklarına katılana kadar Sümerler, Urartular, Makedonyalılar, Persler ve Romalılar gibi pek çok farklı uygarlıkların egemenliğinde kalmış. Günümüzde de farklı dillere ve dinlere mensup insanlar bir arada yaşamaya devam ediyor.

Midyat Gezilecek Yerler

Dinlerin kardeşçe yaşadığı kent olarak anılan Midyat dünyanın en eski yerleşim merkezi olan yukarı Mezopotamya'da yer alıyor. 1535 yılında Osmanlı topraklarına katılana kadar Sümerler, Urartular, Makedonyalılar, Persler ve Romalılar gibi pek çok farklı uygarlıkların egemenliğinde kalmış. Günümüzde de farklı dillere ve dinlere mensup insanlar bir arada yaşamaya devam ediyor.

Mor Gabriel Manastırı: Süryani kadim cemaatinin en ünlü yapıtlarından biri olan manastır, Midyat'a 15 dakika mesafede yer alıyor. Dünyanın en eski faal hristiyan manastırlarından biriymiş burası. İçerisinde Meryem ana Kilisesi, Resüller Kilisesi, Kırk Şehitler Kilisesi, Sekiz Kemerli Odora Kubbesi ve Mısırlılar Kubbesi bulunmakta. "Mor" kelimesi Süryanice "Aziz" anlamına geliyormuş, buralarda adı Mor ile başlayan başka manastırlar da bulunuyor. 8:30-11:00 ve 13:00-16:30 saatleri arasında açık olan manastıra giriş kişi başı 5 TL ve rehberli olarak gruplar halinde gezebiliyorsunuz. Giderken yollarda yumuk yumuk koyunları otlarken görebilirsiniz. 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.