Midyat Gazete

Midyat Devlet Hastanesi Uzman Doktoru TANYELİ : ' Organ Bağışlamak İnsanlara Hayat Vermek Demektir'

MİDYAT

Midyat Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü, Anestezi Uzmanı Dr. Hasan Fatih Tanyeli, orga naklinin önemine değindi. Tanyeli “ Organ bağışlamak insanlara hayat vermek demektir.”dedi.

Hastanenin Yoğun Bakım Ünitesi, Organ ve Doku Nakil Koordinatörü Anestezi Uzmanı Dr. Hasan Fatih Tanyeli, organ nakli konusunda açıklamalarda bulundu.

 

Organ nakli ve organ bağışlama konusunda bilgi veren Tanyeli "Bu konuyu iki başlıkta ele alıyoruz, beyin ölümü, organ verme ve bağışlama kavramı. Beyin ölümü insanın ölmesi demek, adam trafik kazası geçirip de veya kurşunlanıp da buraya geldiği zaman öldü dediğimizde aslında beyninin öldüğünden bahsediyoruz, önemli olan beyninin işlevsiz kalması ama diğer organlarının sağlam olması. Organ nakli yapmak için organına ihtiyaç duyulan insanlar yoğun bakımda yatarken bir sebepten ötürü beyin ölümü gerçekleşen insanlar. Buradaki temel problem özellikle Doğu'da din korkusu. Yani organlarımız alınırsa diğer tarafta bunun hesabını nasıl veririz korkusu."ifadelerini kullandı.

 

Kur'an-ı Kerim'den örnek verdi

 

Tanyeli " Bununla ilgili olarak 1986 yılında İslam Kongresi, 1988 yılında gene İslam Kongresinde 'Beyin ölümü' kavramı kabul edilmiş. 1986 da da Türkiye'deki fetva veren diyanet işleri başkanlığı 'Beyin ölümü' kavramını kabul etmiş. Zaten Kuran'da da geçiyor. 'Bir insanlığı yaşatan tüm insanlığı yaşatmış gibidir' Maide Sure'sinde geçer. Burada anlaşılması gereken şu, bir Doktor gelipte 'Başınız sağ olsun yakınınızın beyin ölümü gerçekleşmiştir' dediği zaman bu insanın dönme şansı yok. Bu hastanın organlar nakli yakınlarının rızası varsa organ nakli yapılabilir."

 

"Beyin ölümü ile koma farklı"

 

Açıklamasına şu şekilde devam eden Tanyeli " Beyin ölü ile koma aynı değil, bir insan komada kalabiliyor ama kendi kendine nefes almaya devam edebiliyor. Bu hastayı eve de çıkartabiliyoruz, yatağa bağımlı, işte altını temizliyorlar yemeğini yediyorlar ama o insan ölmüş olmuyor. Fakat yoğun bakımda bir sebepten ötürü kendi solunumu olmayan, tamamen makineye bağımlı hastalarda doktorlar bu hastanın beyin ölümü gerçekleşmiş diye öngörebiliyorlar. Öngörülen hastaya yapılan tetkikler sonucu hastanın beyninin öldüğüne emin oluyoruz. Beyin ölümü gerçekleştikten sonra organ nakli işi ailenin rızasını gözeterek yapılan bir şey, aile verirse organları başka insanların yaşaması sağlanır."dedi.

 

"Türkiye'de 30 bin insan organ bekliyor"

 

Vatandaşlara organ bağışı için çağrıda bulunan Tanyeli " Türkiye'de yaklaşık 30 bin insan organ bekliyor. Aslında organ nakli kan nakli kadar sıradan bir şey. Vermek büyüklük göstergesidir. Kimse ihtiyacı olmadan, bu işin içine girmeden farkına varmıyor. Bir açıdan bakınca da Peygamber Efendimizin bir hadisi vardır. ' Fakir olanınız bir yetimin saçını okşasın' oda sadakadır. Bir insanın başka bir insana hayat vermesi kadar büyük lütuf olamaz."şeklinde konuştu.

Kaynak: www.midyatajans.com

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.