Midyat Gazete

Midyat Devlet Hastanesi Uzman Dr. Neslihan Yıldırım Çınar : Deri Kanseri %1000 Arttı

MİDYAT

Midyat Devlet Hastanesi’nde görev yapan Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Yıldırım Çınar, ‘Deri Kanseri’ hakkında açıklama yaptı. Çınar “ Son elli yılda % 1000 oranında artmıştır.”dedi.

Deri Kanseri ve bu hastalığa yakalanmadan alınması gereken önlemlerle ilgili açıklamada bulunanan Uzm. Dr. Neslihan Yıldırım Çınar "Deri kanserleri insanda en sık görülen kanser olup, sıklığı son 50 yılda %1000 oranında artmıştır. Tüm kanserlerin %40'ı olup, bir bireyin hayat boyu deri kanseri gelişme riski: 1/5tir. Dünya Sağlık Örgütü Tahminlerine göre her yıl dünyada 60.000 kişi deri kanseri sebebi ile ölmektedir. Bu ölümlerin 48.000'imelanom tipi deri kanserinden, 12.000'i diğerlerinden ölmektedir. Türkiye`de tüm kanserler arasında deri kanserleri %16.67 ile 4. sıradadır. Son yıllarda deri kanseri riski, özellikle melanom dışı deri kanserleri, tüm dünyada hızla artmıştır. Bazal hücreli karsinom ise günümüzde en sık görülen deri kanseridir."dedi.

"Deri Kanserinden korunma yolu Güneşten korunma"

Deri Kanserinin Güneş ışığının etkisinin vurgulayana Çınar "Deri kanserlerinin 90%'ı güneşten gelen UV ışığı sebebi ile gelişir, %10'u radyasyon, HPV, kronik deri ülserleri, yanık skarı, kimyasallar v.b. ile gelişmektedir. Deri kanserinden en iyi korunma yöntemi ise güneşten kaçınmadır. Güneşten korunmanın 5 yolu; güneşin yoğun olduğu zamanlarda güneşten kaçınma, kapalı kıyafetler giyme, kenarlıklı şapka ve güneş gözlüğü kullanma, en az 30 faktörlü güneşten koruyucu krem kullanmakla olmaktadır."şeklinde konuştu.

Uzm. Dr. Çınar'un konuşmasının satır aşları şöyle;

-Deri kanseri sıklığı son 50 yılda %1000 oranında artmıştır; bunun sebepleri ozonun azalması, insanların yaşlanması ve bronzlaşma alışkanlığının artışıdır. Koyu renkli deri güneşin kanser yapıcı etkisinden kendini açık renkli deriden çok daha iyi korur. Derileri kolaylıkla yanan açık tenli kişilerde deri kanseri gelişme riski çok yüksektir. Deri kanseri riskinin arttığı kişiler açık tenli, güneşte bronzlaşmak yerine kızaran, çilli ve çok sayıda beni olan, çocukken çok fazla güneşte kalan, isteyerek bronzlaşma alışkanlığı olan, kendisinde ve ailesinde deri kanseri hikayesi olan, uzun yıllar arazide güneş altında çalışan, kapalı yerde çalışan ama hafta sonu tatillerini plajdaaltında geçiren, solaryuma giden kişilerdir.Deri kanserlerinin sık görüldüğü diğer bir hasta grubu ise organ nakli hastalarıdır. Organ nakli yapılan hasta sayısı tüm dünyada artmaktadır. Nakil başarısı nedeniyle hastaların yaşam sürelerinin uzaması ve bu dönemde kullandıkları ilaçlar deri kanserlerinin de ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

"3 Çeşit Deri Kanseri Var"

-Deri kanserleri 3 tiptedir. 80%Bazal Hücreli Karsinom (BHK), 16%Skuamoz Hücreli Karsinom (SHK), 4% ise Melanomdur.Güneş yanığı öyküsü bazal hücreli karsinoma riskini arttırmaktadır. Özellikle çocuklukta güneş yanığı ile ilgili bir olay yaşanmışşa risk artmaktadır. SHK riski ise kişinin tüm yaşamı boyunca güneşe maruz kaldığı toplam süreyle ilgilidir. Bu, dışarıda çalışan çiftlik işçileri, bahçıvanlar ve şantiye işçilerinin v.s. bu kansere yakalanma açısından yüksek risk sahibi olduğu anlamına gelmektedir. Bazı çalışmalarda çocuklukta geçirilen güneş yanığı da SHK ile ilişkilendirilmiştir. Melanom ise en hızlı ilerleyen, yaşamı en çok tehdit eden deri kanseri tipidir. Son yıllarda sıklığı her yıl % 3 artmıştır. Melanom için risk faktörleri açık deri rengi, çok sayıda ben bulunması, aşırı güneş ışını, solaryumlar başta olmak üzere tüm kanserler için geçerli olduğu düşünülen obezite, alkol, sigara kullanımı gibi faktörlerdir.

"Deri Kanserinde Erken Teşhis Önemli"

 

-Her kanserde olduğu gibi deri kanserlerinde de erken tanı ve tedavi büyük önem taşır. Kanser öncüsü lezyonların erkenden tanınması ve tedavi edilmesi, erken dönemde deri lezyonlarının doğru değerlendirilmesi hayat kurtarıcıdır. Bu amaçla değişik görüntüleme yöntemleri de geliştirilmiştir ve günümüzde dermatoloji hekimlerinin çoğu tarafından ustalıkla kullanılmaktadır. Tedavide ise tanıya göre değişen değişik yöntemler kullanılır ve bazen bu yöntemlerin kombinasyonu gerekebilir. Hastalardan ise beklenilen, kişinin var olan benlerinde büyüme, renk veya şekil değişikliği, kaşınma, sulanma, kanama gibi şikâyetler belirdiğinde hemen bir dermatoloğa başvurmaları, hatta bunlar hiç ortaya çıkmadan var olan benlerini, güneş lekelerini, zemini kırmızı kabuklanma şeklindeki lezyonlarını dolayısıyla her organ için önerilen düzenli kontrollerini deri için de yaptırmaları ve yılda iki kez dermatoloji hekimleriyle görüşmeleridir. Herkese sağlıklı günler diliyorum."ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: www.AjansMidyat.Com

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.