Midyat Gazete

Midyat'ta Dünya Anadil Günü Eylemi

MİDYAT

Midyat ilçesinde Dünya Anadil Günü'nde eylem yapıldı.

21 Şubat Dünya Anadil Günü etkinlikleri kapsamında Eğitim-Sen Midyat Temsilciliği tarafından basın açıklaması yapıldı.
Eğitim-Sen Midyat Temsilciliği binası önünde yapılan açıklama, Süryanice, Kürtçe, Arapça ve Türkçe okundu.


Eğitim-Sen Midyat Temsilcisi Muzaffer Baran tarafından yapılan basın açıklamasında, Dünya Anadili Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Kurulu, 1999 yılında aldığı bir kararla 21 Şubat gününü, "Uluslararası Anadili Günü" olarak kabul edildiğini söyledi.


Baran, "Etnik ve ulus düzeyinde toplulukların bütün ilişki ve etkinliklerinde kullandıkları ve anlaştıkları dil, o topluluğun anadilidir. Daha geniş bir tanımla, bir insanın hiçbir eğitime tabi tutulmaksızın ailesi, çevresi ve toplumu aracılığı ile öğrendiği dil, anadili olarak tanımlanmaktadır. UNESCO'nun yaptığı 'Tehlike Altındaki Diller Dünya Atlası' çalışmasına göre, dünyadaki 6 Bin den fazla dilin 2 bin 500'ü yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde 21. yüzyılda insanlığın konuştuğu dillerin % 90'ından fazlası yok olacaktır." Dedi.


Ardından Sendika Yöneticisi Fesih Yeler ise, Eğitim-Sen'in, eğitim-öğretim alanında örgütlü bir sendika olmanın doğal bir sonucu olarak anadilinde eğitimi savunduğu için 2004 yılında kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı söyledi.

Yeler ise şöyle konuştu. "Anadili, halkların geçmişlerini geleceklerine bağlar. Toplumların tarihsel ve kültürel birikimleri, anadilleri aracılığıyla sonraki kuşaklara aktarılır. Dünya Anadili Günü'nde milyonlarca çocuk anadilini kullanamadığı, anadilinde eğitim göremediği için mağduriyet yaşamayı sürdürmektedir. Bilimsel, laik ve demokratik eğitimin ayrılmaz bir parçası olan farklı anadiller üzerindeki sınırlamalara son verilmeli, her bireyin kendi anadilini öğrenmesi ve eğitim almasının önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır. Eğitim Sen olarak, tüm Türkiye halklarının 21 Şubat Dünya Anadili Günü'nü kutluyor, faklı anadili ve kültürlerin özgürce yaşaması ve gelişmesinin önündeki bütün yasal ve fiili engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz." 

 


Kaynak: www.midyatweb.com

Editör: Selahattin Erol

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.