Midyat Gazete

Dicle Üniversitesi Üroloji Personeline Taş Hastalığı Eğitim

YAŞAM - SAĞLIK

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Üroloji Anabilim Dalında Böbrek hastalarının tedavisi ve şikayetlerini anlayabilmek, tedavilerini hızlı bir şekilde planlamak ve tedavi şemasını belirlemek amacıyla seminer düzenlendi..

Üroloji Personeline Taş Hastalığı Eğitim

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Üroloji Anabilim Dalında Böbrek hastalarının tedavisi ve şikayetlerini anlayabilmek, tedavilerini hızlı bir şekilde planlamak ve tedavi şemasını belirlemek amacıyla seminer düzenlendi..

Üroloji klinik ve polikliniklerinde görev yapan asistan, hemşire ve diğer personellerin katıldığı seminerde sunum yapan Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Onur Dede, Böbrek taşının toplumda sık görülen bir durum olduğuna dikkat çekerek; " Hastalar şiddetli yan ağrısı ile hastaneye başvuruda bulunurlar ve ağrı nedeniyle ciddi rahatsızlık yaşarlar. Bugün bu hastalarımızın tedavisini anlatarak.hastaların şikayetlerini anlayabilmek ve hızlı tedavisini planlamak için tedavi şeması belirleyeceğiz "dedi.

Böbrek Taşı Nedir?

Böbrekler tarafından kandan süzülen vücut için gereksiz fazla sıvı idrar şeklinde atılırken beraberinde atılan bazı katı maddeler bazen idrar yollarının içinde çökerek böbrek taşlarını oluşturur.

İdrarı oluşturan suyun az, beraberinde atılan maddelerin fazla olması yanında idrar içinde bulunan taş oluşumunu engelleyici bazı maddelerin azlığı da farklı kristallerin idrarda çökmesine neden olur. Çok değişik sayı, büyüklük ve yapıda taşlar görülmektedir.

Böbrek Taşları Neden Oluşur?

Taşların büyük bir kısmı kalsiyum içerikli olmasına rağmen çoğu zaman idrar içindeki kalsiyum ve diğer bazı kimyasalların düzeyleri normal
sınırlardadır. Aşırı eksersiz yapan, sıcak iklimlerde yaşayan, sıcak
ortamlarda çalışmak zorunda olan kişiler daha çok terleme ile sıvı
kaybettiklerinden idrar miktarları azalır. Konsantre hale gelen idrar içinde
taşların oluşma olasılığı çok yükselir.

Kalsiyum, oksalat, ürat, sistin gibi kimyasalların idrarda aşırı düzeylerde
bulunması taş oluşumunu kolaylaştırır.

İdrar yollarında enfeksiyon varlığında, normal yapıda olmayan böbreklerde ve
ailesinde taş hastalığı öyküsü olanlarda taş oluşumu daha fazla görülür.

Ayrıca, kullanılmakta olan mide asidini azaltıcı ilaçlar (antasidler),
kalsiyum, D vitamini, C vitamini, kortizon, bazı antibiyotik ve idrar
söktürücü ilaçlar da taş oluşumuna zemin hazırlayabilir. 

 Nasıl tedavi edilir

 

Böbrek taşlarının tedavisine baktığımızda bir kısım taşlar bol su, sıvı alımı ve hareketle tedavi edilmektedir. bir kısım taşlara ilaç tedavisi verilmektedir. Özellikle taşların daha rahat düşmesini sağlayacak üreter kanallarını genişleten ilaçlar verilebilir. Bir kısım taşları da ne sıvı tedavisi, ne ilaç tedavisi düşürebilmektedir. Bu durumda mutlaka ameliyat önerilmektedir.

Kaynak: Dicle Universitesi Hastaneleri Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.