ÜNLÜ & Co, yeni fintech girişimi Piapiri’yi tanıttı

- ÜNLÜ & Co Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi Mahmut Ünlü:- "Piapiri ile bugüne kadar nitelikli yatırımcılara verdiğimiz hizmetleri çok daha geniş kitlelere sunarak finansal yatırımları demokratikleştirme peşindeyiz"- "Büyük dönüşüm gerçekleşir ve Türkiye’deki yatırımlar sermaye piyasası ürünlerine daha yaygın ve kalıcı olarak yönelirse, Piapiri ile gelecek 5 yılda milyonlarla ifade edilen yatırımcı sayısına ulaşmayı hedefliyoruz"

Genel 22.11.2022, 13:50
ÜNLÜ & Co, yeni fintech girişimi Piapiri’yi tanıttı

İSTANBUL (AA) - ÜNLÜ & Co Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Mahmut Ünlü, yeni uygulamaları Piapiri ile bugüne kadar nitelikli yatırımcılara verdikleri hizmetleri çok daha geniş kitlelere sunarak finansal yatırımları demokratikleştirme peşinde olduklarını belirterek, "Büyük dönüşüm gerçekleşir ve Türkiye’deki yatırımlar sermaye piyasası ürünlerine daha yaygın ve kalıcı olarak yönelirse, Piapiri ile gelecek 5 yılda milyonlarla ifade edilen yatırımcı sayısına ulaşmayı hedefliyoruz." dedi.

ÜNLÜ & Co'nun yeni fintech girişimi "Piyasanın Piri: Piapiri" uygulamasının tanıtım toplantısında konuşan Mahmut Ünlü, heyecanlarını ve dinamizmlerini hiç kaybetmeyen bir kurum olduklarını, 2020'nin son çeyreğinden itibaren dijitalleşmeyi kurum geneline yaymak amacıyla kapsamlı çalışmalar başlattıklarını söyledi.

Dijitalleşme sayesinde müşterilerle temas noktalarını zenginleştirerek iş süreçlerini optimize etmeyi hedeflediklerini anlatan Ünlü, "Yeni edindiğimiz bireysel müşterilerin kayda değer bir kısmını dijital kanallar üzerinden kazanıyoruz. Geçen yıl edinilen yeni bireysel müşterilerin yüzde 21'i dijital kanallardan kazanılırken, 2022'de bu oran yüzde 45'leri buldu." diye konuştu.

Ünlü, dijitalleşme stratejileri kapsamında devreye aldıkları Piapiri uygulamasıyla hedeflerinden de bahsederek, şunları kaydetti:

"Piapiri ile bugüne kadar nitelikli yatırımcılara verdiğimiz hizmetleri çok daha geniş kitlelere sunarak finansal yatırımları demokratikleştirme peşindeyiz. Bu hizmetleri sadece nitelikli yatırımcılara değil, geniş kitlelere sunacağız. Dolayısıyla alternatif yatırım arayanların adresinin Piapiri olacağını düşünüyoruz. Kolay kullanımı olan, kişiselleştirilebilen, bilgi paylaşımına ve finansal okuryazarlığın geliştirilmesine önem veren, maliyetlerin düşük olacağı bir uygulama olmasını hedefliyoruz. Piapiri’yi yatırım hizmetleri alanında ‘superapp’ haline getirmeyi hedefliyoruz. Gelecek zaten dijitalde. Biz de dijital dönüşümü isteyerek, severek yapıyor ve odaklanıyoruz."

- "Fintech alanında birleşme ve satın alma işlemleri artıyor"

Mahmut Ünlü, Türkiye’de geçen yılın 9 ayında başta Trendyol ve Getir’in fonlamaları olmak üzere 95 birleşme ve satın alma işlemi ile 7 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşıldığını anımsattı.

2022’nin 9 ayında ise toplam 107 işlem duyurulduğunu aktaran Ünlü, şu bilgileri verdi:

"Bunlardan değeri açıklanan 50’sinin toplam işlem değeri yaklaşık 12 milyar dolar. Türkiye bu alanda rekabet gücü, üretim bilgisi, lojistik yakınlığı ve alanında uzman profesyonelleriyle dikkati çekiyor. Bu nedenle yılın geri kalanında da Türkiye'ye ilginin devam edeceğini düşünüyoruz. Türkiye pazarı her durumda fırsatlar barındırıyor, tüketici pazarlara yakın bir konumda olması nedeniyle her zaman önem taşıyor. Tüm bu birleşme ve satın alma verileri içinde dijitalleşme süreçlerindeki hızlı gelişme nedeniyle teknoloji ve fintech yatırımları önemli bir yer tutuyor. Fintech alanındaki birleşme ve satın alma işlemleri her geçen gün ağırlığını artırıyor."

- "Piapiri ile finansal ekosisteme yeni bir nefes getirdik"

Piapiri uygulaması hakkında bilgi veren ÜNLÜ Menkul Genel Müdürü Gamze Akgüney de dijitalleşme ve tabana yayılma stratejileri doğrultusunda hayata geçirdikleri fintech girişimi Piapiri ile finansal ekosisteme yeni bir nefes getirdiklerini söyledi.

Yatırımların tek elden yönetilebildiği bir platform yarattıklarını anlatan Akgüney, "Bu platformda geniş ürün gamı ve kişiselleştirmenin yanında yatırımcılarımızın tercih edeceği ücretsiz anlık borsa verileri de var. Hisse senedi, VİOP, varant, yatırım fonu, pariteler, kurlar, kripto paralar gibi veriler ücretsiz sunuluyor. Ayrıca TEFAS fonlarının tüm detaylarına da ulaşılabiliyor. Fiyat ve haber alarmları kurabiliyorsunuz. DAHA araştırma birimimizin kısa vadeli önerilerini, uzun vadeli yatırım tavsiyelerini, günlük rapor ve analizlerine ulaşabiliyor, podcast yayınlarını dinleyebiliyorsunuz. Yatırım sepetleri, robotik alım-satım sinyalleri yatırımcılara yardımcı oluyor. Haberler ve piyasa uygulamaları ile dolu olduğu için amacımız yatırımcılarımızı donanımlı hale getirmek ve finansal okur yazarlığına katkı sağlamak…” ifadelerini kullandı.

Akgüney, Piapiri'nin diğer uygulamalardan farkının, geniş ürün gamı olduğunu vurgulayarak, sadece sermaye piyasası ürünlerini değil, türev ürünler ve hazine işlemlerini de kapsadıklarını, yatırımcıları analiz, rapor ve bildirimlerle destekleyeceklerini ifade etti.

Gamze Akgüney, Piapiri’de müşterilerden herhangi bir hesap açılış veya işletim ücreti alınmadığı bilgisini de vererek, hemen müşteri ol adımından görüntülü görüşme ya da kuryeli model ile hesap açılışının gerçekleştirilebildiğini sözlerine ekledi.

- "Enflasyon, sermaye piyasalarına yönelmede itici güç oldu"

Konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Mahmut Ünlü, piyasada bilgi açlığı olduğunu, kulaktan dolma bilgilerle yapılan yatırım anlayışını değiştirmek istediklerini, bunun için de ihtiyaç duyulan tüm analizleri Piapiri’de sunduklarını söyledi.

Finansal okuryazarlığın gelişimi açısından verinin önemine işaret eden Ünlü, "Piyasadaki mevcut uygulamaları inceledik ve bilgimizle fark yaratacağımızı düşündüğümüz yerden işe başladık. Başka fintechler ile iş birlikleri de olacak. Uygulamaya bir giren, bir daha çıkmayacak." dedi.

Ünlü, son dönemde sermaye piyasalarına artan ilgi üzerine bir soru üzerine, Türkiye'de yakın zamana kadar yatırım ve tasarruf şeklinin süreklilik arz etmediğini vurguladı.

2017-2018’e kadarki dönemde Türkiye’deki tasarrufların yüzde 92’sinin mevduatta değerlendirildiğine işaret eden Ünlü, şunları kaydetti:

"Dünyada böyle başka bir ülke yok. Diğer ülkelerde mevduat oranları yüzde 25-50 civarında iken geri kalan sermaye piyasalarında değerlendiriliyor. Bizde son dönemde enflasyon sermaye piyasalarına yönelmede itici bir güç oldu. Neticede bütün birey ve kurumlar getirilerini maksimize etmek için yatırım yapar. Bireysel yatırımcılarda koruma bilinci enflasyonla beraber daha ön plana çıktı. Fonlarda da ciddi bir büyüme oldu. Ben bunu son derece sağlıklı görüyorum. Burada da yatırımcı geldiği zaman doğru bilgilendirilmelerini sağlamak önemli. Biz doğru ürünü getirip yatırımcıların önüne koyduğumuz takdirde, bugün hiç hayal edilmeyecek seviyelere erişeceğimizi düşünüyorum. Büyük dönüşüm gerçekleşir ve Türkiye’deki yatırımlar sermaye piyasası ürünlerine daha yaygın ve kalıcı olarak yönelirse, Piapiri ile gelecek 5 yılda milyonlarla ifade edilen yatırımcı sayısına ulaşmayı hedefliyoruz.”

- "Fonlar için de model portföy örneği sunacağız"

Mahmut Ünlü, uygulamada hisse senedinin yanı sıra son dönemde ilginin arttığı fon piyasasına ilişkin daha kapsamlı analiz ve verinin sunulup sunulmayacağı sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“Biz DAHA'yı kurarken şunu hedefledik; yatırımcı ile kurum arasındaki çıkar çatışmalarının ortadan kaldırıldığı, iki tarafın kazan-kazan ile hareket etiği bir yatırım hizmeti sunmak. Bankalarda bu tip hizmetler verildiğinde, ticari çıkarlar doğrultusunda doğal olarak mevduata yöneltiyor. Bazı aracı kurumlarda da benzeri hizmetler var ve bunlar da işlem yapmaya yönlendiriyor. Biz ise DAHA olarak her kurumdan en iyi ürün ne ise onu yatırımcının önüne koyuyoruz. Fonlar da buna en güzel örnek. Şu anda uygulamada olmayan ama çok yakında ekleyeceğimiz şeylerden biri; hisse senetleri için yaptığımız model portföy örneğinin bir benzerini fonlar için de sunacağız. Algoritmik şekilde risk sınıflarına göre farklılaştırılmış tavsiyeler sunacağız. Yatırımcımız kazansın biz de onlarla beraber büyüyelim mottosuyla hareket ediyoruz. En değer verdiğimiz şey bu.”

Yatırım Bankası lisansı alma konusunda da sürecin devam ettiğini belirten Ünlü, bu konuda bir geri çekilme olmadığını, alacakları lisansın orta ve uzun vade hedeflerine katkı sağlayacaklarını söyledi.

Mahmut Ünlü, kripto paralarla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine de "Bu konudaki genel felsefi görüşüm; uzun vadede rezerv paraya rakip olacak hale gelmesine rezerv para sahipleri hiçbir zaman izin vermeyecektir. Bana, gelecekte kripto paralara ilişkin zorluklar çok kolay ortadan kalkacak gibi gelmiyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
11
açık
Günün Anketi Tümü
Midyatgazete.com'un En Çok Hangi Hizmetinden Faydalanıyorsunuz?
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13
Günün Karikatürü Tümü