Bakan Yardımcısı Macit, ziyaretinin ilk durağında Bursa Valisi Erol Ayyıldız’ı makamında ziyaret etti. Bakan Yardımcısı Macit ve beraberindeki heyet, bu ziyaretin ardından "Meslekî ve Teknik Eğitim Buluşması" kapsamında Bursa Organize Sanayi Bölgeleri yöneticileriyle bir araya geldi.

Meslekî ve Teknik Eğitimde Yenilikler’e dair bir sunumun da gerçekleştirildiği programda, MEB Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, sektördeki gelişmeler ve eğitimdeki yenilikçi yaklaşımlar hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

 Macit, buluşmanın ardından Bursa'da 133 yıllık geçmişe sahip ve Sultan 2. Abdülhamid tarafından 1891'de "Hamidiye Ziraat Mektebi" adıyla kurulan Hamidiye Meslekî ve Teknik Anadolu lisesini ziyaret ederek okulda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Macit, ziyaretin ardından METEK III Projesi kapsamında Türkiye’de kurulan 15 mükemmeliyet merkezinden biri olan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi'ni ziyaret etti. Burada, Meslekî ve Teknik Eğitim Politika Belgesi kapsamında Bursa’da yürütülecek çalışmaların değerlendirildiği "Meslekî ve Teknik Eğitim Yöneticileri" buluşmasına katıldı.

Mardin’de iki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 2 yaralı Mardin’de iki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 2 yaralı

Programa MEB Meslekî Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, il ve ilçe millî eğitim müdürlüğü idarecileri, yönetici ve öğretmenler de katıldı.

Programda konuşan Macit, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in Bakanlığa başladıktan sonra önemli gündem maddelerinden birinin "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" olduğunu söyledi.

Bu modelin geçen yıl hazırlandığını ve bu yıl 1, 5 ve 9. sınıflarda uygulanmaya başlandığını belirtten Macit, değişen teknoloji çağında bilgiyle çıktı üretmeye odaklanan, millî ve manevi değerleri merkeze alan bu modelin uygulanmasının herkesin görevi olduğunu vurguladı. Ayrıca meslekî ve teknik eğitimin Bakanlığın öncelikli gündemlerinden biri olduğunu ifade etti.

"Ara eleman değil aranan eleman yetiştiriyoruz"
Kırktan fazla şehirde yapılan görüşmeler ve sanayi, sektör talepleri doğrultusunda hazırlanan politika belgesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla kamuoyuna sunulduğunu aktaran Macit, "Ara eleman değil, aranan eleman yetiştiriyoruz. Bu bireyler sektörün öncüsü, girişimci, sanayici olacaklar." dedi.

Macit, bu okullara olan algıyı değiştirme çağrısı yaparak, sürecin yalnızca öğrenci ve öğretmenlerle değil, sanayi, STK'lar, diğer bakanlıklar ve velilerle yürütülmesi gerektiğini belirtti. Macit, hazırlanan politika belgesinin raflarda kalmaması, tüm paydaşlarca sahiplenilmesi ve sürecin takip edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
"Herkesin bir mesleği olmalı"

Meslekî ve Teknik Eğitim Politikası Belgesi ile "Herkesin bir mesleği olmalı" hedefiyle, sektör iş birliği içinde meslekî eğitim erişimi ve kalitesini artırmayı amaçladıklarını belirten MEB Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, "Bu kapsamda zanaat atölyeleri, meslek ortaokulları, bölge okulları, ihtisas okulları, sektöre entegre okullar gibi yeni eğitim modelleriyle öğrencilerimizin meslekî gelişimlerini destekliyoruz. Aynı zamanda genç girişimci ahiler projesiyle de ahilik kültürünü yaşatarak öğrencilerimizi girişimci olmaya teşvik ediyoruz. Bu politikayla, öğrencilerimizi hayata ve istihdama hazırlayarak ülkemizin kalkınmasına katkı sunmayı hedefliyoruz." diye belirtti.

"Son üç yılda, Bursa’da meslekî eğitime kayıt yaptırma oranı artmış durumda"

Bursa’da meslekî eğitim, güçlü bir şekilde ilerlemeye devam ettiğini belirten Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, "Son üç yılda, Bursa’da meslekî eğitime kayıt yaptırma oranı artmış durumda. Bu tablo, meslekî eğitimin Bursa’daki önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Meslek lisesi mezunu olup kendi alanlarında veya farklı alanlarda istihdam edilenler ile yükseköğretime devam edenler birlikte değerlendirildiğinde toplam istihdam oranı yüzde altmışa ulaşıyor. Bu başarı, eğitim yöneticilerimiz ile sektör temsilcilerimiz arasındaki güçlü iletişim ve iş birliğinin sonucudur." dedi.

"Meslekî eğitimi daha iyi noktalara taşımak hepimizin sorumluluğudur"

Bu başarının altında yatan temel etken, eğitim yöneticiler ile sektör temsilcilerinin arasındaki güçlü iletişim ve iş birliği olduğunu söyleyen Alireisoğlu, "Sektör temsilcileriyle yaptığımız toplantıda belirlenen çalışma başlıkları doğrultusunda, bu oranları daha da artırmak için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Meslekî eğitimi daha iyi noktalara taşımak ve bu alandaki en iyi örnekleri Bursa’da üretmek için hepimiz üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız." diye konuştu.
Programın ardından Bakan Yardımcısı Macit ve beraberindeki heyet, okulun Ar-Ge merkezini ziyaret ederek yerli ve millî üretim odaklı yürütülen çalışmalar ve projeler hakkında bilgi aldı.

Program, uluslararası yarışmalarda derece elde eden öğrencilere hediye takdimi ile sona erdi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha