Kurban Bayramına sayılı günler kala Türkiye'nin önemli hayvan borsalarından olan Ağrı Hayvan Borsasında küçük ve büyükbaş hayvanların fiyatlarını araştırdık.

Her dönem ülkenin çeşitli bölgelerinde hayvan alışverişi için tüccarların uğrak yeri olan Ağrı Hayvan Borsasında, Kurban Bayramı öncesi sakinlik yaşanıyor.

Son bir ayda fiyatlarda düşüş yaşandığını belirten besiciler bu durumun alıcılar için olumlu olduğunu belirtti.

Küçükbaş hayvanlarda fiyatlar 8 bin TL ile 13 bin TL arasında değişirken büyükbaşlarda ise 50 bin TL ile 200 bin TL arasında değişiyor.

Kurbanlık fiyatlarında kilonun ön plana çıktığını belirten Ersin Kocabey, "Şuan kurbanlıklar 9 bin TL'den başlıyor 13 bin TL'ye kadar gidiyor. Yaklaşık 30 kilogramağırlığında olan koyun 11 bin 500 TL'ye sattım. Hayvanın genç, etinin bol olması, güzel olmasının fiyat üzerinde etkisi var. Bu yıl hayvan borsası çok sakindir. Et piyasası pahalı olduğu için insanlar çok alım yapamıyor. Bir koyuna 13 bin TL veren alıcının zoruna gidiyor. 150 kilogramağırlığındaki hayvanı ortalama 60 bin TL'ye satabiliyor satıcılar." dedi.

Fiyatların son bir ayda düştüğünün altını çizen Erdoğan Zengil, "Şuan kısır koyunlar 8 bin 500 TL'ye satılabiliyor. Bir ay önce 11-12 TL arasında fiyatı değişiyordu. Koç fiyatları ise şuanda 11 bin ile 13 bin TL arasında değişiyor. İnek fiyatları ise 50 bin TL ile 70 bin TL arasında fiyatları değişiyor. Danalar ise 70 bin ile 110 bin TL arasında fiyatları değişiyor." ifadelerini kullandı.

Mardin Eğitim-Bir-Sen’den HÜDA PAR'ın kanun teklifine destek Mardin Eğitim-Bir-Sen’den HÜDA PAR'ın kanun teklifine destek

Fiyatlarda yaşanan düşüşün sebebinin ithal hayvan olduğunu kaydeden Tahsin Yıldırım şunları söyledi:

"Simental cinsi büyükbaş hayvanları getirmişim satmak için. Sattığım hayvanların iki ay önce ortalama 160 bin TL civarındaydı fiyatları. Şimdi 100 bin TL'ye inmiş durumda. Biran fiyat düştü mahvolduk. Her yıl üzerimizden oyun oynanıyor şuan Angus cinsi hayvanlar piyasaya sürülmesi satıcıları olumsuz etkiledi. Hayvanların satışı kasaplara yapılıyor ama fiyatlar hala aynı. Etin kilosu hala 400 TL ama bizim hayvanların fiyatı birden düştü. Şuan 600-650 kilogramağırlığındaki hayvanımı 100 bin TL'ye satabiliyorum. 50 tane büyükbaş hayvanım daha ahırda var maalesef."

Esat Okaytu ise masraflara rağmen fiyatların düşük olduğunu belirterek, "İki tane hayvan getirdik satmak için, tabi piyasa biraz düşük. Bir ay önceki piyasa ile bugün ki piyasa bir değildir. Bir ay önce 240 TL'ye canlı hayvanın kilogram satışı yapabiliyorduk şimdi 210 TL civarında. Bir ay önce bu iki hayvanım 160 bin TL'ye gidebiliyordu şimdi 135 bin TL'ye anca satabiliyoruz. Piyasa şuan alıcılar için iyi ama satıcılar için kötü. Bu hayvanlar kolay yetişmiyor. Yem, küspe, saman pahalı. Satıcı zarar ediyor alıcı karlı." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha