Kitap okuma alışkanlığı, çocukların karakter gelişimine katkı sağlıyor, duygusal ve ruhsal ihtiyaçlarının karşılanmasında da önemli bir yer tutuyor.

Uzmanlar, ebeveynlere çocukları dijitalden uzak tutarak erken yaştan itibaren kitapla tanıştırması ve rol model olma tavsiyesinde bulunuyor.

Yazarlığa ilk adımını atan Elif Sümer, çocukların kitap okuma alışkanlığı hakkında İLKHA muhabirine konuştu.

Yazarlığa ilk adımı nasıl attığını anlatan Sümer, okuldaki öğretmenlerinin çok faydasının dokunduğunu ifade etti.

"Anne babanın çocuğu okumaya teşvik etmesi gerekiyor"

Kitap okumaya küçük yaşlardan başlanması gerektiğini belirten Sümer, "Gerek ebeveynler gerekse çevre olsun yönlendirilmesi gerekiyor. Bu sistem sadece okulda olmaması gerekiyor. Evde de çocuklara aşılanması gerekiyor. Anne babanın çocuğu okumaya teşvik etmesi gerekiyor. Öncelikle anne ve babası çocuğun önünde kitap okumalı ki çocuk da onlara bakıp rol model alsın ta ki o da okumaya devam etsin. Demem şu ki her şey ebeveynlerde bitiyor, daha sonra öğretmenler ve çevrede devam ediyor." dedi.

"Kitap okumayan nesil kendini ifade edemez"

Kitap okumanın öneminden bahseden Sümer, "Sözcük dağarcığımızın gelişmesi, kendimizi geliştirmek açısından, kültürel açıdan da kendimizi geliştirmek için kitap okumanın önemi ve faydası çok fazladır. Kitap okuyan bir nesil ile kitap okumayan bir nesil aynı olamaz. Kitap okuyan nesil daha kültürlü olur, daha çok kendini geliştirmiş olur, sözcük dağarcığı fazla olur. Kitap okumayan nesil ise kendini ifade edemez. Kitap okuyana göre daha cesaretsiz olur. Kitap okumayanlarda özgüven olmaz. Kitap okuduğunda sözcük dağarcığı geliştiği için daha çok kendine özgüvenin oluyor ve adeta özgüven patlaması yaşıyorsun; ama kitap okumazsan daha özgüvensiz oluyorsun. O yüzden kitap okumaya küçük yaşta başlanırsa özgüven daha iyi olur." diye konuştu.

"Kendi yaşıtı ve kendi zevkine göre olmalı"

Sümer, "Ben şu tarz ya da bu tarz okunsun demiyorum. Küçük çocuklara öncelikle kendi yaşıtlarına uygun kitaplar seçilmeli. Kendi yaşıtı ve kendi zevkine göre olmalı. Sen bir çocuğa istemediği bir kitabı okutursan o çocuk kitap okumaz çünkü anlamıyor, bilmiyor ama kendi istediği ve kendi yaşına uygun bir kitap okunursa okuma daha iyi olur." şeklinde konuştu.

"Boş zamanlarında kitap okuyabilirler"

Kitap alışkanlığı ile ilgili bilgi veren Sümer, "Kitap alışkanlığı öncelikle ailede başlamalı. Önce anne ve baba çocuğun önünde okumalı ki o çocuk ailesini model alabilsin. Kitap okuması akşamları olabilir ya da sabahları olabilir. Boş zamanlarında kitap okuyabilirler. Yavaş yavaş anne ve baba alıştırabilir. Daha sonra zaten okulda da okuma saatleri oluyor. O okuma saatleri ile zaten devamı gelir." dedi.

Avukat Özdemir: Köpek Yasası'na uymayan belediye başkanları hapis cezası alacak Avukat Özdemir: Köpek Yasası'na uymayan belediye başkanları hapis cezası alacak

"Okumanın artırılabilmesi için çocukları ekrandan uzak tutmamız gerekiyor"

Türkiye'de düşük olan okuma oranı hakkında konuşan Sümer, "Genel itibariyle Türkiye'de kitap okuma oranı çok düşük. Bunu artırmak için gerek aile içinde gerek çevrede gerek eğitim sistemimizin ilerlemesi ile daha iyi iletilebilir. Okumanın artırılabilmesi için çocukları ekrandan uzak tutmamız gerekiyor. Şu an çocuklar ekrana bağımlı. Gerek sosyal medya olsun gerek televizyon olsun hiçbir ebeveyn çok fazla çocukların üzerine düşmüyor. Sürekli ekran karşısındalar. Eğer ekran karşısından çocukları uzaklaştırırlarsa böylelikle kitap okuma alışkanlığı da edinebilir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha