Çarşı esnafı, geçen yıllara kıyasla bu bayram öncesinde işlerin durgun olmasından şikayetçi. Özellikle bayram alışverişinin vazgeçilmezi olan bayram şekeri ve kuru yemiş fiyatlarının iki katına çıkması, vatandaşların alışveriş yapma isteğini olumsuz etkiledi.

Geçen yıla göre bayram şekeri ve kuru yemiş fiyatlarında yaşanan artış, bayram alışverişi yapmak isteyen vatandaşların bütçesini zorluyor. Ekonomik sıkıntılarla boğuşan birçok kişi, yüksek fiyatlar nedeniyle alışverişlerini ertelemek veya kısıtlamak zorunda kalıyor. Esnaflar ise artan maliyetler ve düşük taleplerin etkisiyle zor günler geçirdiklerini belirtiyor.

Çarşı ve pazarlardaki durgunluk, esnafın yanı sıra vatandaşları da endişelendiriyor. Hem esnaf hem Vatandaşlar, yetkililerden bir an önce ekonomik tedbirlerin alınmasını ve fiyatların düşürülmesi için gerekli adımların atılmasını talep ediyor.

"Vatandaş en çok ucuz şekere talep gösteriyor"

Hacı Bal

Geçen yıla göre her şeyin fiyatının iki kat daha pahalı olduğunu ifade eden esnaf Hacı Bal, "Vatandaş en büyük talebi ucuz şekere gösteriyor. Pahalı ürünlere talep yok. İnsanlarda bayram hevesi pek yok; alışveriş olsa da geçen sene 5 kilo alan bu sene 2,5 kilo alıyor. Geçen sene 75 lira olan şeker bu sene 125 lira. Millet bir şey almasa haklıdır. Vatandaş şikâyet ediyor, sonra bütün pazarı dolaşıyor ama yine de gelip almak zorunda kalıyor. Başka çaresi yok," ifadelerini kullandı.

"Biraz durgunluk var, işler çok düşük, yine de Allah'a şükrediyoruz"

Serdar Bal

Fiyatları geçen bayramla aynı tutmalarına rağmen işlerinin olmadığını ifade eden Serdar Bal, "Biraz durgunluk var, işler çok düşük, yine de Allah'a şükrediyoruz. Geçen bayramda bu çarşıya iğne atsanız insan geçemezdi. İnsanlar yapış yapış geçiyordu ama şimdi işler çok durgun. Milletin alım gücü düştü, her şey çok pahalı. Fiyatlar da bayağı yükseldi, insanlar satın alabildikleri kadar alıyorlar. Geçmiş bayramlar gibi değil artık. Müşteriler bayram için en ucuz şekeri istiyor ama en ucuz şeker dahi 80 lira. 400 liraya kadar şeker bulunabiliyor. Eskiden kuruyemiş de çok alınıyordu ama şu an alamıyorlar; bir kilo fıstık 650 lira. Nasıl alıp götürecekler evlerine?" şeklinde konuştu.

"Milletin alım gücü kalmadı"

Mehmet Sevgin

Milletin alım gücünün kalmadığını ifade eden Mehmet Sevgin, "Esnaf bitti, millet de bitti. İş yok, güç yok. Gençlerimiz hep boşta. Gidin kıraathanelere bir bakın; işsizlerle dolu. Günlük yevmiye 300 lira. Evine ekmek mi götüreceksin, meyve mi götüreceksin, sofrana zeytin mi koyacaksın, yoksa suyla mı karnını doyuracaksın? Millet bunun derdine düşmüş, bayramın derdi kalmamış. İslamiyet'te bayramlar var ama insanlar kutlayamıyor." şeklinde serzenişte bulundu.

Abdullah Sevinde

Fiyatların yüksek olmasından dolayı alışveriş yapamadığını dile getiren Abdullah Sevinde," Bir kilo şekere 100 lira diyor nasıl alayım. Şurada bayrama 4 gün kaldı ama kimse pahalılıktan dolayı şekere yanaşamıyor. Bu vaziyette giderse işimiz çok zor." dedi.

"Eski bayramlarda bu çarşıda iğne atsan düşmezdi"

Sefa Kandil

Bayram alışverişine çıktığını ama fiyatların çok yüksek olduğunu belirten Sefa Kandil, "Asgari ücreti 17 bin lira yaptılar ama yine de bir şey alınamıyor. Emekliler evde oturmuş, ellerinden bir şey gelmiyor. Yenilemeyen şekerin kilosu 120 lira, bir kilo fıstık 500 lira. İnsanlar nasıl evlerine çerez götürsünler? Yetkililer bunu düşünmesi gerekiyor, vatandaşa bir el uzatsınlar. Biz çok gariban bir milletiz. Eski bayramlarda bu çarşıda iğne atsan düşmezdi. Şimdi çarşıda hiç kimse yok, kimsenin alım gücü kalmadı ki. Eskiden esnaf malını yere indirmeden bitirirdi, şimdi ise ellerinde kalıyor, çünkü alım gücü kalmadı," şeklinde konuştu. (İLKHA)

Meclis'teki bütün partilere çağrı: Ellinizi vicdanınıza koyun, yetkinizi kullanın Meclis'teki bütün partilere çağrı: Ellinizi vicdanınıza koyun, yetkinizi kullanın
Kaynak: ilkha